Seminar Evenementenveiligheid

De uit de hand gelopen rellen bij het gratis strandfeest Sunset Grooves in de Hoek van Holland in 2009 en de wegens hitte stilgelegde marathon van Rotterdam in 2007, waren belangrijke voorbeelden tijdens het seminar evenementenveiligheid op vrijdag 16 mei bij Inholland Rotterdam. Veiligheidsexperts stonden stil bij geleerde lessen in het verleden. Vijf studenten van de opleiding Integrale Veiligheid organiseerden het seminar onder het motto ‘voor studenten, door studenten’, begeleid door een docententeam.

In een goed gevuld auditorium gaven gastsprekers een presentatie over hun werkzaamheden en kijk op het gebied van evenementenveiligheid. Cor van Lien, ‎evenementenspecialist bij de Nationale Politie Eenheid Rotterdam, stond stil bij het grote belang van de samenwerking tussen partijen bij het organiseren van een evenement.

Van Lien gaf aan dat de organisator verantwoordelijk is voor alles op en rondom het evenement en dat hulpdiensten pas in actie komen bij (dreigende) escalatie. Uiteraard moet dit wel in draaiboeken met uitgewerkte scenario’s vastliggen. Onder andere op basis van deze draaiboeken besluit de gemeente om wel of geen vergunning af te geven.

Rellen tijdens Sunset Grooves

Namens de gemeente Rotterdam vertelde Dorian Bergsma de studenten over de lering die de gemeente heeft getrokken naar aanleiding van de rellen tijdens het gratis strandfeest Sunset Grooves in de Hoek van Holland (2009), waarbij één dodelijk slachtoffer viel. Men is onder andere met een nieuwe categorisering van evenementen (0, A, B of C) gekomen om escalaties als deze in de toekomst te voorkomen.

Liever geen hete marathon

Naast de politie en de gemeente gaven ook de Rotterdam Marathon en Security Management Group een presentatie. Mario Kadiks van Rotterdam Marathon vertelde uitgebreid over de situatie in 2007 toen hij, in overleg met de hulpdiensten en de gemeente, besloot om de hardloopwedstrijd stil te leggen vanwege de te hoge temperaturen. Deze rigoureuze maatregel heeft ervoor gezorgd dat het welzijn en de gezondheid van de hardlopers niet verder in gevaar kwam en er zijn mogelijk mensenlevens mee gered. Kadiks vertelde dat hij veel (internationale) complimenten kreeg voor het kordate optreden.

Voor de activiteitencommissie van de opleiding IV was dit de tweede georganiseerde activiteit. Davey Wassink, voorzitter van de activiteitencommissie en derdejaars student IV, was tevreden over het verloop van de dag. “Na het veldbezoek aan Rotterdam The Hague Airport wilden wij nu iets op school organiseren. Een aantal maanden geleden kwamen wij met het idee om een seminar te organiseren rondom evenementenveiligheid. Aan de reacties van studenten en docenten te horen zijn wij hier vandaag goed in geslaagd”, aldus Wassink.

Bron: Hogeschool Inholland

Webmaster